Stoofpot met varkenslappen: zo maak je 'm zoals oma dat deed

Er is iets magisch aan de geur van een stoofpot die urenlang staat te pruttelen op het vuur. Vooral als het buiten guur en grijs is, krijg ik meteen dat warme, huiselijke gevoel terug van vroeger. Mijn oma maakte altijd zo'n heerlijke varkensstoofpot met zachte varkenslappen en wintergroenten. Het recept was nergens opgeschreven – je moest gewoon meekijken en hopen dat je het onthield.

Waarom stoofpot met varkenslappen?

Veel mensen denken meteen aan rundvlees als ze aan stoofvlees denken, maar eerlijk gezegd... ik vind varkenslappen soms nog lekkerder. Ze zijn wat sneller mals, nemen goed de smaken op en ze zijn vaak wat voordeliger ook. Perfect dus voor een doordeweekse dag waarop je tóch iets warms en voedzaams wilt maken.

Mijn favoriete manier van bereiden

Ik doe het meestal een beetje op gevoel, maar hier is hoe ik het ongeveer aanpak:

  • 1 kilo varkenslappen, in grove stukken gesneden
  • 2 uien, grof gesneden
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • 2 wortels, in plakjes
  • 1 laurierblad, een takje tijm
  • 250 ml runder- of groentebouillon
  • scheutje azijn of rode wijn – net wat je in huis hebt
  • peper, zout, paprikapoeder

Ik begin met het aanbraden van het vlees in wat boter tot het mooi bruin is. Daarna haal ik het eruit en fruit ik de ui en knoflook. Dan gaat alles weer terug in de pan samen met de rest van de ingrediënten. Even laten opkoken, en dan het vuur laag. Sudderen maar! Minstens twee uur, liefst drie. Het vlees moet zó zacht worden dat het bijna uit elkaar valt als je ernaar kijkt.

Serveren en variaties

Meestal serveer ik het met aardappelpuree of gewoon een stuk knapperig brood om die heerlijke saus op te vegen. Soms gooi ik er champignons of prei bij, of wat tomatenpuree voor een iets andere smaak. Echt, je kunt er alle kanten mee op. En het mooie is: de volgende dag is het nóg lekkerder. Alsof alle smaken dan pas echt goed in elkaar zijn getrokken.

Een klein verhaal tussendoor...

Laat me je vertellen – de eerste keer dat ik dit maakte, was het een ramp. Ik was vergeten het vlees eerst aan te braden. Het resultaat? Taai vlees en een waterige saus. Maar hé, koken leer je door te proberen, toch? Inmiddels is dit gerecht een soort vaste prik op zondag. De kinderen noemen het 'het eten dat ruikt naar knuffels', en dat zegt eigenlijk alles.

Waarom dit comfort food is

Er is gewoon iets troostends aan een stoofpotje. Het is warm, voedzaam en voelt als thuiskomen. Of je nu een drukke werkdag achter de rug hebt of gewoon wat extra liefde op je bord nodig hebt – een stoofpot met varkenslappen doet het altijd goed.

Dus pak die braadpan, neem de tijd, en laat het huis ruiken alsof oma op bezoek is. Je zult jezelf later dankbaar zijn.

Tot slot

Heb jij ook een eigen versie van stoofvlees met varkenslappen? Laat het me weten, ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Want eerlijk... koken is leuker als je verhalen en smaken deelt.