Recept voor pistache-ijs: romig, nootachtig en verslavend lekker
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik aan pistache-ijs denk, dan krijg ik meteen flashbacks naar die ene zomer in Italië. Elke dag een ander ijsje proberen, maar die ene groene bol pistache... die bleef me bij. Sindsdien ben ik een beetje geobsedeerd geraakt. En ja, ik móest en zou leren om het zelf te maken. Want eerlijk: de supermarktversie haalt het gewoon niet bij vers huisgemaakt pistache-ijs.
Waarom pistache?
Het is niet zomaar een smaak, vind ik. Het is nootachtig, romig, een beetje aards... en toch lekker fris. Anders dan vanille of chocola. En ja, misschien ook een beetje chique – maar laat je niet afschrikken. Zelf pistache-roomijs maken is écht minder ingewikkeld dan je denkt.
Wat je nodig hebt (en nee, geen ijsmachine nodig)
Ik heb het zowel met als zonder ijsmachine geprobeerd. En ik moet zeggen: zonder lukt het ook prima, zolang je af en toe roert. Dus hier komt mijn favoriete recept, gebaseerd op trial & error (en een paar mislukte porties, eerlijk is eerlijk):
- 100 gram gepelde pistachenoten (ongezouten)
- 400 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 4 eidooiers
- snufje zout
- (optioneel: een drupje vanille of amandelextract)
Begin met het roosteren van de pistachenoten in een droge pan, heel even maar – tot ze een beetje beginnen te geuren. Laat ze afkoelen en maal ze daarna fijn in een keukenmachine tot een soort grove pasta. Als je écht fancy wil doen, kun je ze ook eerst weken en dan pellen voor een groener resultaat... maar dat doe ik eerlijk gezegd zelden. Te veel gedoe.
Zo maak je het ijs
Verwarm de melk met de slagroom en pistachepasta in een pannetje. Niet laten koken, gewoon goed warm maken. Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker tot het een lichtgeel mengsel wordt. Dan giet je voorzichtig een beetje van de warme melk erbij – om te 'temperen' – en daarna mag alles samen terug in de pan.
Blijf roeren tot het dikker wordt, een beetje als vla. Let op dat het niet gaat koken, anders krijg je pistache-roerei... heb ik dus ooit gehad. Niet lekker. Als het dik genoeg is, haal je het van het vuur en laat je het afkoelen. Daarna een nachtje in de koelkast, en dan kun je het of in de ijsmachine gooien, of in de vriezer en elk halfuurtje even doorroeren tot het stevig is. Easy.
Een persoonlijke mislukking (die uiteindelijk goed kwam)
De allereerste keer dat ik dit maakte, was ik zó enthousiast dat ik vergat de eidooiers op temperatuur te brengen. Resultaat: een pan vol pistache-klontjes. Ik baalde als een stekker, maar gooide het niet weg. Gewoon gezeefd, opnieuw opgewarmd en daarna alsnog ingevroren. En weet je wat? Het smaakte alsnog geweldig. Moraal van het verhaal: pistache-ijs vergeeft veel.
Tips voor variatie
Wil je het wat frisser? Voeg dan wat citroenrasp toe. Of een beetje kardemom voor een Midden-Oosters tintje. En als je écht wil uitpakken: serveer met stukjes donkere chocolade of geroosterde nootjes erbovenop. Oh, en kleine tip – dit ijs werkt verrassend goed bij warme brownies. Just saying.
Waarom ik dit keer op keer blijf maken
Omdat het gewoon áltijd goed is. Het is romig, vol smaak, en je proeft echt de liefde die je erin stopt. En zeg nou zelf – er is toch iets magisch aan zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine dat smaakt alsof het uit een gelateria komt?
Dus als je deze zomer indruk wilt maken op je vrienden, of gewoon jezelf wil trakteren op iets speciaals... dan weet je wat je te doen staat. Pistache-ijs maken. Echt, je gaat er geen spijt van krijgen.